‘Als je elkaar iets gunt, kun je samenwerken’

Samenwerken. Dé sleutel om de crisis te overleven en om te groeien. Geen enkele organisatie of persoon kan de vragen van deze tijd alleen oplossen. Een open deur, ik weet het, maar toch zijn er nog altijd mensen en bedrijven die denken dat zij dat wel kunnen.

Wat is dan de meerwaarde van samenwerken? Simpel: samenwerking biedt allerlei kansen en mogelijkheden. Je kunt immers kosten, kennis, tijd, talent en middelen delen. En gezelligheid en inspiratie. De voordelen hiervan spreken voor zich.

Natuurlijk gaat samenwerken niet vanzelf. Een stukje autonomie opgeven is, samen met een flexibele en positieve open houding, een basisvoorwaarde voor een goede samenwerking. Alleen als je elkaar iets gunt, kun je samenwerken. Je kiest ervoor om van iedere samenwerkende partij zijn beste kwaliteiten te benutten. Met andere woorden: je haalt de concurrentie eruit, en je krijgt collega’s terug. Terwijl je toch je eigenheid en zelfstandigheid behoudt. Kijk naar KLM die diverse partners heeft om mee samen te werken. Of kijk naar de bouwcombinaties die samen een project aannemen. Zij geven allen een stukje autonomie op, in het vertrouwen dat zij er meer voor terugkrijgen.

Ook ik werk graag samen. Gezamenlijk een doel halen, elkaar aanvullen, inspireren, ondersteunen. Verschillende rollen en talenten in de groep            (h)erkennen. Hulp kunnen vragen en ontvangen. Gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen, naast individueel aansprakelijk blijven. Kennis en marktmogelijkheden uitwisselen, en tijd en kosten delen. Ik weet intussen wat dit alles mij brengt. En mijn klanten.

Maria Kuenen